Betere handhygiëne door DeBritts

Handhygiëne is een essentieel onderdeel van infectiepreventie in ziekenhuizen en de voedingssector. Echter volgens een studie dat werd gepresenteerd op de 46ejaarlijkse conferentie van de Association for Professionals in Infection Control (APIC), blijkt dat er in de praktijk vaak onbedoeld bacteriën worden verspreid door de wijze waarop de handen worden gereinigd.

Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan hebben acht verschillende onderwerpen op vier intensive care units beoordeeld om te bepalen hoe vies wastafels en kranen daadwerkelijk zijn. Ontdekt werd dat wasbakken verontreinigd water op de handen, kleding en verzorgingsartikelen van zorgverleners spetterde. In sommige gevallen bereikte het verontreinigd water zelfs een meter afstand van de wasbak, waardoor ook patiënten ruimtes werden vervuild.

Daarnaast zijn de binnenkant van kranen, waar het vrijwel onmogelijk is om schoon te maken, vaak vuiler dan verwacht. Deze potentieel gevaarlijke kiemen in en rond de wasbakken vormen een dilemma voor infectiepreventie. Echter gezien het feit dat wasbakken voor het wassen van handen als gebruikelijk wordt ervaren, wordt er doorgaans niet naar alternatieve reinigingsmethoden gekeken.

Zonde, want er bestaan wel degelijk hygiënische alternatieven om de handen te wassen. DeBritts is een goed en sterk voorbeeld van zo een alternatief. Het biedt een functionele dispenser in combinatie met DeBritts Wipes. Deze vochtige doekjes verwijderen vuil zonder gebruik van water of zeep, waardoor bacteriebronnen zoals water en wasbakken totaal overbodig zijn.

Maar niet enkel water en wasbakken zijn aanstichters van ongewenste bacteriën. Wanneer we het hebben over handhygiëne wordt er veelal gedacht aan het wassen van de handen, terwijl ook droogsystemen belangrijk zijn in het hygiënisch proces.

De Universiteit van Leeds deed in 2018 onderzoek naar de hygiëne van droogsystemen in toiletruimtes van drie ziekenhuizen in Leeds (Engeland), Parijs (Frankrijk) en Udine (Italië). Voor een periode van twaalf weken werd er gekeken naar de hoeveelheid bacteriën dat werd verspreid door een jetdroger. Een droogsysteem waarbij de handen droog worden geblazen door middel van lucht. Hierbij geldt dat hoe krachtiger de luchtstroom uit het apparaat, hoe verder het water en de bacteriën zich in de ruimte verspreiden. Uit het experiment kwam naar voren dat grotendeels van de spetters op de borst terechtkomen. Daarnaast belanden er veel bacteriën in stof en op de vloer. Er zijn zelfs gevallen naar voren gekomen waarbij er druppels werden gevonden op het gezicht van een kind. Microbiologen en virologen zijn vanwege deze kennis dan ook voorstander voor het vervangen van jetdrogers als droogsysteem.

Doordat DeBritts Wipes naast het wassen van de handen tevens de huid verzorgt en hydrateert, maakt het afgezien van water en wasbakken óók droogsystemen overbodig. Het is dus de ideale oplossing om dergelijke verspreiders van bacteriën te elimineren en handhygiëne naar een hogere norm te tillen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf − zes =

[]