Het belang van goed schoeisel

Op de OK is iedereen verplicht klompen (of soortgelijk) te dragen, maar wordt hier wel goed over nagedacht? De meeste medewerkers krijgen een budget om zelf schoeisel aan te schaffen, in andere ziekenhuizen is men verplicht om de “klompen van de zaak” te dragen. Vaak is dit een beleid wat niet hoog op de prioriteit staat. Dit gebeurt meestal pas als een individuele medewerker lichamelijke klachten heeft, als de inspectie langskomt of als er een probleem is geweest met statische elektriciteit. Waar let jij op als je klompen aanschaft??

Klompen en lichamelijke klachten

OK medewerkers staan of lopen op een 8-urige werkdag, ongeveer 7 uur. De impact hiervan wordt nogal eens onderschat door zowel de werkgever als de medewerker zelf. Rugklachten, houdingsproblemen, klachten van knieën en heupen worden niet altijd geassocieerd met mogelijk verkeerd schoeisel. Juist de eenvoudige oplossing van goed schoeisel kan veel problemen oplossen of verminderen. Klompen met een goed voetbed, goede demping of zelfs de mogelijkheid om eigen inlegzolen erin te plaatsen verhogen het comfort en verlagen het risico op klachten.

Klompen en veiligheid

Als men over persoonlijke veiligheid op de OK praat, is het meestal in relatie tot infectierisico, prikaccidenten etc. echter, een veilige klomp is bij persoonlijke veiligheid zeker ook een onderdeel. Een stevige bovenkant i.v.m. vallende voorwerpen en een goede antislip zool is een noodzaak. Maar ook de veiligheid van de patiënt kan door een goede klomp verbeterd worden, bijvoorbeeld door het gebruik van klompen met een antistatische zool. Het bijdragen aan infectiepreventie en hygiëne doe je óók door klompen te dragen die te steriliseren zijn, of tenminste op hoge temperatuur gewassen kunnen worden.

Als je dan eenmaal een goede klomp hebt gevonden, is het wel zo fijn dat deze ook nog heel comfortabel zit én er leuk uitziet! Een beetje individualiteit op de OK door kleurtjes en patroontjes zorgen voor een welkome afwisseling en makkelijke identificatie in het klompenrek! Kortom, denk na bij de aanschaf van een essentieel onderdeel van je “bedrijfskleding”, je klompen, en werk comfortabeler, blijer en veiliger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[]