Gebruik het juiste mondmasker

Voor optimale bescherming is het van belang dat u op de hoogte bent van de verschillende type mondmaskers en u aan de hand daarvan bepaalt welke waarvoor geschikt is. Hiervoor zijn in Europa richtlijnen, normen en standaarden opgesteld. Onderstaand treft u een overzicht met de verschillende typen mondmaskers en hun eigenschappen.

Chirurgisch mondneusmasker

Een chirurgisch mondneusmasker filtert de uitgeademde lucht van de gebruiker en heeft als doel de omgeving van de drager te beschermen tegen druppels die ontstaan bij spreken, hoesten en niezen.

Ademhalingsbeschermingsmasker

Een ademhalingsbeschermingsmasker beschermt zowel de gebruiker als zijn of haar omgeving tegen ziekteverwekkers die via de lucht verspreid kunnen worden.

Verschillende typen mondneusmaskers

Er zijn drie typen mondneusmaskers, waarbij het type met de letter R staat voor een niet-vochtdoorlatende variant.

Type I
Het mondneusmasker type I biedt anderen bescherming tegen uitademing van micro-organismen en het overbrengen van lichaamsvloeistoffen via de mond en neus. Het masker beschikt over een filterlaag dat de overdracht van bacteriën voor meer dan 95% verhinderd.

Type II
Het mondneusmasker type II biedt dezelfde eigenschappen als type I, alleen wordt de overdracht van bacteriën tot 98% verhinderd.

Type IIR
Dit type mondneusmasker biedt dezelfde eigenschappen als type II en is daarnaast ook niet-vochtdoorlatend, waardoor het mondneusmasker ook beschermt tegen spatten van (lichaams)vloeistoffen van buitenaf.

* Het RIVM adviseert in diverse situaties gebruik te maken van een chirurgisch mondneusmasker type IIR.

Verschillende typen ademhalingsbeschermingsmaskers

De verschillende typen ademhalingsbeschermingsmaskers hebben allen een aanduiding beginnend met FFP, dat staat voor Filtering Facepiece Particle (een gezichtsmasker dat deeltjes filtert). Het toegevoegde getal (FFP1, 2 of 3) drukt uit hoe sterk de ingeademde lucht wordt gefilterd.

FFP1
Een FFP1 masker heeft het laagste prestatieniveau op dit gebied met een efficiëntie van minimaal 80% tegen partikels die door de lucht worden verspreid.

FFP2
Een FFP2 masker heeft een efficiëntie van minimaal 94% tegen partikels die door de lucht worden verspreid.

FFP3
Een FFP3 masker biedt de hoogste klasse van bescherming en heeft een minimale efficiëntie van 99% tegen partikels die door de lucht worden verspreid.

* Het RIVM adviseert enkel in geval van hoog risico gebruik te maken van type FFP1 of FFP2. Voor overige situaties wordt het chirurgisch mondneusmasker IIR geadviseerd.